Historikk og avlsmål

Presentasjon av Kongstorp Kennel

Kongstorp Kennel ligger på Langerud gård like ved Vingersjøen i Kongsvinger, et idyllisk sted med fine forhold for å drive oppdrett og kursvirksomhet. Her er nok av plass til å drive på med hunder. Kennelen drives av Grethe og John Torp.


Grethe har eiet, trent og ført fuglehunder på jaktprøver og utstillinger fra 1968, og har oppnådd toppresultater både med egne og andres hunder. Med registret Kennel siden 1976 har Grethe lang erfaring med stell av drektige tisper og mottak av valpekull. Grethe har også drevet hundepensjonat i 20 år til hun ble pensjonist.


John Torp har vært autorisert dommer for stående fuglehunder i alle prøvegrener, han har bla dømt høystatusløpet på Kongsvoll, finale NM-Skog og finale NM-Lavland. John  er også autorisert for bruk av elektrisk halsbånd for dressur hund/sau, i tillegg er han instruktør for appelldressur og har drevet med dette i nærmere 40 år på Kongsvinger.

Etter at vi hadde kjøpt vår første korthåret vorsteh av Wera Vestby og jaktet tre år med denne allsidige jakthund, var det interessant å skaffe seg flere jakthunder. I samråd med Helge Amundsen, den gang formann i NVK, parret vi Pussy med Havregørlet’s Arrak (den gang månedens jakthund presentert i Svenske Jaktjournalen). Fra da av ble deltagelse på jaktprøver og utstillinger en livsstil for oss, ved siden av den praktiske jakten med ca 7 dager på høyfjell pr år og enormt med jaktdager på skogen. Det ble også prioritert 3-4 dager fasanjakt i Sverige. I tillegg til dette andejakt i Vingersjøen. Våre eldre vorstehere blir også brukt for å dytte frem rådyr og elg ved sitt kryssøk i terrenget, men ikke tillatt noen form for jaging. Pga disse jaktformene har vi svært sjelden vært kunder ved matvarediskene i Kongsvingers forretninger.

Hundene (fra stammor og morslinjer)

Startet med Pussy (4315/68). Mor Kløftli’s Freia (5389/64) og far Ch Ståvi-Snøgg (3900/64).

Kongstorp’s Schilla (8662/71). Mor Pussy og far Treff (8909/66).

JSCH Kongstorp’s Aro (4242/77). Mor Kongstorp’s Shilla og far Havregølet’s Arrak (S24810/69).  Aro ble årets jakthund i 1978 og 1980.

Kongstorp’s Scho (15605/73). Mor Pussy og far Treff (8909/66).

Mor til Kongstorp’s Cleopatra, Rugdelia’s videre oppdrett.

NUCH Rugdelia’s BCT Tonca (10252/83). Mor Kongstorp’s Cleopatra (03095/79) og far Tonga (00370/73), Overtatt fra Lorenzo Wiese Hansen i 1985.

NUCH Kongstorp’s Falk (08794/83). Mor Kongstorp’s Scho og far Bäsk (S30700/74).

Nordisk Vinner og NUCH Kongstorp’s Fixi (08796/83). Mor Kongstorp’s Scho og far Bäsk (S30700/74). Mor til Kongstorp’s High Viking, ble UCH i England.

Nordisk Vinner Kongstorp’s Gulla (28706/87). Mor NV og NUCH Kongstorp’s Fixi og far NUCH Rugdelia’s BCT Tonca.

NUCH Kongstorp’s Quera (28077/93). Mor NV Kongstorp’s Gulla og far Falk von der Uhlenburg (27496/92).

Kongstorp’s Yra (04572/00). Mor NUCH Kongstorp’s Quera og far Nj(K)CH Gutukall’s Arb. Torv (19286/94).

Fra Yra kommer Kongstorp’s Bonos Børre, Bitten, Bea, D-Cita, Becky, B-Svea (Sverige) og B-Cleo (Sverige).

Mål for avlsarbeidet

Kongstorp kennel’s hovedmål har gjennom alle år vært å avle frem gode jakthunder for den norske og svenske jeger. Det har vært strenge krav til gode og tidlige standinnstinkter, samt godt gemytt. I tillegg har det vært fokusert eksteriør. Kongstorp’s kennel ønsker å holde på den ”gamle vorsteh”, en god beinstamme og en robust hund. Avlen har resultert i gode praktiske jakthunder. Vi er opptatt av å dele erfaringer og legge til rette med kurs for bl.a valpekjøpere, slik at de kan få en god jaktopplevelse for hund og jeger.  

Vi har ofte holdt igjen en valp for å vise at kombinasjonen har vært riktig. I tillegg har vi importert fra Frankrike i flere omganger for å få inn nytt blod. De siste er søsknene Alex og Argon, som oppfyller våre krav til eksteriør og jakt. Valper etter disse ser lovende ut.

Fakta om resultater og utmerkelser for egne hunder er:

  • 2 ganger årets jakthund (1978 og 1980)
  • 1 JCH
  • 6 UCH

Vi har hatt rundt 28 vorstehkull i løpet av 43 år (pr 2011).

Av kull som har utmerket seg vi vil nevne

  • Kongstorp’s Scho. Hun har hatt kull med Cato von Müllhorst og Bäsk.
  • Kongstorp’s Yra. Hun har hatt flere kull med Falkuddens Edison, hvor det har blitt to dobbeltchampioner og en vinner av det svenske riksprovet i tillegg til flere allsidige jakthunder.

En hund som har hatt stor betydning for kennelen er Kongstorp’s Scho. Hun var en allsidig og eminent jakthund. Rapportør. Cert og BIR fra utstilling, og ikke minst en god avlshund som i kombinasjon med Cato von Müllhorst (eiet av Geggen), og Bäsk (eiet av Odd Mørk) har gitt valper med  høye jakt- og utstillingsresultater.